Írországi információk és élmények - magyarul

Alien a pult mögött
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Esküvő, avagy éhes magyarnak hangosan korog

A meghívást Evening invitation-ként kaptuk Lev egyik kolléganőjétől, úgyhogy faggattam egyből Fionát, ez mit takar. Kitanított, ezért hát vettem nászajándéknak egy kis üveg Tokajit, egy szép, kézi öntésű gyertyát, hozzá való, neves keramikus által készített kis gyertyatartóval, szigorúan a 20 fontos határ alatt, mert ezt így illik, ha a meghívás evening-re szól. Hogy neve legyen a dolognak, ha már meghívót kaptunk. Fiona azt mondta, kapunk majd inni- és némi kis ennivalót – snack-féleséget –, és rophatjuk az esküvő helyszínén hajnalig. Ez nem vacsora meghívó, hanem „utánra” szól, amikor már az unalmas (értsd: hivatalos) részén túl vannak a vendégek. Erre készültünk.
A helyszín egy Kildare-beli kis faluban volt, a Kilkea kastélyban, amely hotel, jókora golfpályával, és ilyenfajta rendezvények felkapott helyszíne. Szállásnak lefoglaltunk egy pár mérföldnyire lévő faluban, egy jónak ígérkező B & B-t, amelynek épületében egy remeknek ígérkező vendéglő is van. Kicsit megkésve érkeztünk a faluba, s a szálláson mindjárt aludtunk egyet – napos, kissé nyomott volt az idő, mint vihar előtt, kellett a pihenés.
Így aztán este 8 óra helyett 9-re értünk a kastélyhoz, amely ügyesen el van rejtve egy kis fákkal szegélyezett dombhajlat mélyén – el is hajtottunk mellette rendesen, mert olyan cselesen elhelyezett tábla jelzi a helyszínt… Egy helyi hölgy adta meg végül is az útirányt, így érkeztünk meg a kanyargós behajtón át a kastély elé, a más majdnem megtelt parkolóba.
Kicsit izgultam, mert amikor kollégáimnak meséltem, hova megyek a hétvégén, Severenna nevű kollégám – akinek nővére egy bajai focistához ment feleségül, és akinek a magyar nyelvtudása a „bazzeg” kifejezésre futja csak, ellenben ismeri a Kőbányai sört -, azonnal felkiáltott: „Én is ott voltam egy hete az elsőáldozó fiammal fényképezkedni!” Mindjárt megvitattuk, micsoda flancos hely ez, 200 font egy dupla szoba, majd bizalmasan közölte, hogy sötétedés után egyedül ki ne menjek az épületből, mert szellem jár a kastély körül. Ezt már az útikönyvben is olvastam, meg is mosolyogtam, de azért bennem motoszkált a félsz, amikor a már félhomályos parkban kiszálltunk a kocsiból. Megállapítottuk, hogy a miénk majdnem a legöregebb autó (91-es évjárat), aztán besétáltunk a vendéglőbe, a kastély mellett lévő kis oldalépületbe, ahol az esküvő utáni fogadást és a táncmulatságot tartották.
Azonnal összetalálkoztunk a szorosan, szép fehér ruhába bugyolált menyasszonnyal, aki bemutatta az újdonsült férjét, Alan-t, akivel még egyikünk sem találkozott. Majd odakísért bennünket a bárpulthoz, rendelt nekünk italt. Udvarias semmiségekről beszélgettünk, majd elragadta egy pap, s mi magunkra maradtunk.
Beóvatoskodtunk a terembe, ahol már hangolt a zenekar, és minden asztalnál élénk csevegésbe merültek az emberek. Elég kínosan éreztem magam, sehol egy ismerős Microsoftos arc, az ember elég elveszett tud lenni egy ilyen ismeretlen tömegben. Lev alaposan végigmérte az asztalterítőt, s megállapította, hogy itt már végeztek az evéssel: legalábbis a számos pecsét erről tanúskodott. Néztük, egyre éhesebben, hol lehetne valami rágcsálnivalót szerezni, de nem volt sehol egy ropival, vagy keksszel, esetleg kis koktél-kolbászokkal megrakott tál. Szörnyű gyanú vett erőt rajtam: itt mi ugyan nem fogunk snack-et ropogtatni, hiába sejttette Fiona, hogy ilyesmire számíthatunk.
Egyikünk sem érezte valami vígan magát, nem illettünk mi ide. Ezért inkább körbesétáltuk a kastély szép kertjét, átmerészkedtünk a golfpálya klubháza felé, majd megnéztük, milyen csodás belülről a kastély, legalábbis az alsó, nem szállóvendégek számára is bejárható rész. Kint már besötétedett, egyre éhesebbek lettünk, ezért elhatároztuk, megpróbálunk észrevétlenül, alig egyórás kóválygás, kólaszopogatás után elsurranni. Azért még egyszer bementünk a bárpulthoz, kaptam egy italt az uramtól vigasztalásul, röviden belehallgattunk, hogyan énekel a flitteres ruhába szorított kövérkés énekesnő, aztán huss… Kifelé menet még szemrevételeztem az ülésrendet, de nem voltunk sehol, vagyis az ülésrend szigorúan a vacsoravendégeknek szólt. Lehet hogy evening dinner-es meghívót kellett volna kapnom ahhoz, hogy némi rágcsa kerüljön elém?
Kicsit indignáltan hagytuk el a kastély területét (szellem sehol, igaz, nem is maradtam egyedül egy percre sem), s elhajtottunk a szállásig. Ott megkérdeztük, hol ehetnénk valamit ilyen kései időben. (Kiderült, ők csak hétvégére, vagy külön, előzetes rendelés alapján nyitnak ki, s a házigazda maga főzi a később egy útikönyvben is megcsodált recepteket…) Bizony, soványka volt a választék: a take-away gyanúsnak tűnt, oda be se mentünk, a kocsmában már bezárt a konyha, a legközelebbi városban már csak az indiai éterem volt nyitva, ahogy az egy rövid telefon után kiderült. Jó, akkor menjünk Carlow-ba, próbáljuk meg elcsípni az éttermet.
Ahogy az esőben a város felé hajtottunk, Lev meglátott egy benzinkutat, s amikor látta, hogy kis élelmiszerbolt is van mellette nagy hirtelen bekanyarodott elé. Zárás előtt egy perccel érkeztünk, már nagyon ferdén néztek ránk az eladó hölgyek, de legalább lett kaja. Banán, lekváros fánk, egy alma, egy üveg ásványvíz. Ebből már kihúzzuk valahogy. Ahogy kikanyarodtunk a benzinkúttól, mögöttünk már zárta is be a kaput a kútkezelő fiú. Hálálkodva integettünk neki.
A szálláson aztán megettük a kaja nagy részét, megfogadva, hogy legközelebb tele hassal megyünk, ha evening invitation-t kapnunk. A következő héten pedig kiderült, hogy minden Microsoftos vendég jóval utánunk érkezett: ők tudták, mire számítsanak. Azonban Fiona meglehetősen felháborodott, amikor meséltem, hogy rágcsálnivaló nem volt, mert szerinte legalább valami kekszfélét illik a vendégnek biztosítani, ha másért nem, hogy hát eleget tudjon inni. Vagy éppen ezért nem lett volna keksz, és snack? „Ilyenek ezek a modern esküvők – mondta végül nekem -, nagy felhajtás, ötféle meghívó, de semmi igazi vendégszeretet.”
Muszáj volt egyetértenem vele.

Következő írás