Írországi információk és élmények - magyarul

Ha a reptér felől érkezel, s Dublinban akarsz aludni aznap éjjel, akkor busszal a végállomásig utazz. Az út kb. fél óra, s a belvárosban a Marlborough Street-re érkezel, a megállótól délre két perc alatt a Liffey folyóhoz érsz. Ha leszállás után rögvest balra, az Abbey St. Lower-re fordulsz, néhány perc alatt a Beresford Place-érsz. átmenve az itteni HÉV (a dubliniaknak: DART) hídja alatt, szintén balra fordulva a Gardiner Str. Lower-re jutsz, s itt azonnal két-három hostelt is találsz. A DART közelsége és a forgalom miatt ezek a hostelek nem túl csendes helyek, de kultúráltak. Néhány környékbeli hostel címe: IHH Globetrotter's Tourist Hostel (46-48 Gardiner Str. Lower, tel.: 873-5893), IHH Abraham House (82-83 Gardiner Str. Lower, tel.: 855-0600), IHH Isaac's Hostel (2-5 Frenchman's Lane, tel.: 874-9321). Utóbbi szálláshelyen néhány szigorú kikötést vezettek be: este 11 és hajnali 5 között nem lehet belépni, s a csomagot minden egész-, illetve félórában adják ki a megőrzőkből.

Ha mód van rá, a turistaközpontban (Irish Tourist Board, Baggot St. Bridge, Dublin 2, tel.: 01 602-4000) vegyél listát a szállásokról, B&B-ről - ha vidékre akarsz utazni. Szállásokról érdeklődhetsz még az O'Connell-híd déli hídfőjéhez közel lévő USIT irodában (19 Aston Quay, Dublin 2, tel.: 01 679-8833, 677-8117), nagyon segítőkészek. A szálláscímeket tartalmazó kiadványokra amúgy is megéri rászánni a pár eurót. Ha szezonban - főleg július-augusztusban - utazol Írországban, a szobát-ágyat foglald le előre, hihetetlenül sok a turista, alig van szabad hely. A hostelekkel kapcsolatban kevés tapasztalatunk van, általában 10-20 euróért lehet ágyat bérelni, többszemélyes hálókban. Vegyes beszámolókat kaptunk ezekről a helyekről, általában zsúfoltak, minőségük hullámzó. A dublini és a galway-i hostelek drágábbak a vidékieknél. Eddig a legszebb hostelt Ballina-ban, Mayo megyében találtuk. Egy régi fűrészmalom épületét újították fel, s most Salmon Weir néven hostelként üzemel (árak: 10-12 €, 4-6 ágyas szobákban, de vannak privát fürdőszobás szobáik, 11-14 €/fő., tel.: 71903). Modern, kényelmes, és a kilátás a folyóra lélegzetelállító.

Írországban vidéken szállást találni nem gond, ha az ember B&B-ben (Bed and Breakfast) száll meg. Neve is jelzi: itt szállást, s reggelit kap az utazó. A jobb helyeken teát, kekszet kapsz érkezéskor, s egy alkalommal, mire a vacsorázásból visszatértünk a B&B-be, friss süteménnyel vártak bennünket. Szezonban az áruk 20-25-30 € között mozog (fő/éjszaka), s hacsak nincs a környéken jazzfesztivál vagy rally, mindig találni megfelelő B&B-t. Célszerű a fizetést készpénzben lerendezni, a nagyobb városokon kívül nem fogadnak el bankkártyát. Az árra kérdezzünk rá, ha nagyon udvariasak akarunk lenni, fizessünk előre. Ha el akarsz menni vacsorázni, kérj tanácsot szállásadónktól. Ez a "trükk" esetünkben mindig bevált, sok kellemes étteremre, kocsmára találtunk már rá ezen a módon. (Némelyik B&B-ben felárért vacsorát is adnak. De ez manapság még ritka.) Túlzás nélkül állíthatjuk, a B&B-ben a fogadtatás barátságos, a reggeli legtöbbször dús és ízletes, hacsak az utazónak nincsenek extrém elvárásai. De még a vegetáriánusok és diétázók is kaphatnak megfelelő reggelit, joghurt és friss gyümölcs, valamint müzli képében. A vendéglátó mindig meg szokta kérdezni, legalábbis a mi tapasztalataink szerint, hogy "full Irish" reggelit, avagy rántottát, vagy mást kérünk-e másnap reggel. (Ha már Írországban vagy, ki ne hagyd az ír reggelit, annál is inkább, mert olyan bőséges, hogy kora délutánig bőven elég az embernek.) A legtöbb B&B nemdohányzó. Számos utunk során mindössze egyszer szálltunk meg olyan B&B-ben (Észak-Írországban), ahol ugyan kellemes volt a kiszolgálás, csodálatos volt a kilátás a tengerre, de a fűtés nem volt megfelelő. (Nincs borzasztóbb, mint egy jéghideg fürdőszobában toporogni zuhanyozás után.) Távozáskor (ált. reggel 10-ig kell elhagyni a szállást) ne felejtsd el aláírni a vendégkönyvet ha van, a legtöbb helyen még nem láttak magyar turistát. Udvarias, dicsérő megjegyzést is szoktak írni a vendégek..

Ha mód van rá, Interneten látogass el az Irish Tourist Board (Board Fáilte) weboldalára. Információforrásként az alábbi weboldalakat tudjuk még ajánlani: Discover Ireland; az Irish Independent c. napilap, a Lonely Planet továbbá nézd meg az Ireland.com oldalait ami többek között tartalmazza az Irish Times c. napilapot, ahol különösen Dublinról kapni sokféle infót. Angoltudás természetesen szükségeltetik!
Írországi szálláskereső az interneten.