Írországi információk és élmények - magyarul

Alien – a homemaker
- avagy egy feleség sirámai Írországból -


Október – színház és tünemény

Ha október, akkor színházi fesztivál Dublinban. Eddig egy ismerőssel szoktam járni az előadásokra, de ő most gyermeket nevel, ezért Leventével akartam menni. Két előadást néztünk ki, az egyik Martin MacDonagh The Leutenant of Innishmor c. darabja volt. Tőle már láttam egy művet (The beauty queen of Leenane címűt), amit kétszer is megnéztem, annyira tetszett). Hasonlóan jóra vártam most is. Hát… A Royal Shakespeare Company előadásában nem ilyen pocsék előadást vártam, nem bizony. Mindenki egyenletes hanghordozással, erőltetett ír akcentussal beszélt, mindenki hülyének volt beállítva, a szakadár IRA-stól kezdve a falusi fiún át az öregemberig. A darab egy megdöglött macska körül bonyolódott, hát még ő volt a legjobb szereplő. A szünetig feszengve ültünk, hallgattuk a nem túl sűrűn felcsapó nevetést – hahaha, de jót lehet röhögni a „birka íreken” -, aztán szünetben eljöttünk. Verő kínlódva ült a rossz széken, az előtte lévő ülés háta nyomta a térdét, a darab nem kötötte le… Menjünk. Most már értem, Angliában miért volt ez sikerdarab. Az angolok azt kapták, amire számítottak, bebizonyítva volt, amit gondoltak: ostoba, alacsonyrendű nép ez az ír. (Fejcsóva) Lehet, hogy nem szellemóriások a vidékiek, de ez a gúnyolódás visszaütött. Nem az IRA-sokat sikerült kifiguráznia, hanem az egész népét. Azóta utána olvastam, s kiderült, hogy két színház is visszautasította a darabot azzal, hogy ízléstelen. Muszáj egyet értenem.

A másik darab a Hamlet modern feldolgozása volt. A darabot egy diszkó terembe helyezték, háttérben szinte szembántóan világító PALACE felirat (hahaha), a tulajdonosa volt Hamlet király, felesége jól karbantartott, iszákos ötvenes, Hamlet sötétzakós, borongós tömb, Polonius amolyan minden lében kanál figura, aki mintha túlságosan is vonzódna a lányához, Laertes nagyhangú „cool guy”, Ofélia pengehangú libus, és így tovább. Nem vagyok ellene a modern feldolgozásnak, de erről a darabról sokáig nem tudtam eldönteni, jó volt-e, avagy sem, tetszett vagy taszított. Voltak benne jó dolgok, szellemes megoldások, bár nem értem, a nagymonológok egyike után miért kellett Hamletnek (gatya-letolva pucér fenekét a t. Közönség elé tárva) megerőszakolnia Oféliát, s miért beszél mindenki enyhén hisztérikus hangon, de hát legyen. Különösen tetszett, amikor Laertes megjött Franciaországból és főajándékként egy felfújható Eiffel-tornyot ajándékozott a királynőnek. Elég sok ilyen poén volt benne, nekünk egyszerű lelkeknek szóló, de nem igazán éreztem jónak az előadást. Felkavarónak, megragadónak, valahogy nem. Egészen tűrhető, helyenként újszerű kis előadás volt, semmi több, élénk vitára gerjesztett egy csoport fiatalt a bejárat előtt, s ez már eredménynek könyvelhető el. Erre Verő sajnos nem jutott el, tele volt határidős munkával, az irodában küzdött egy játékon. Pedig kíváncsi lettem volna a véleményére. Sokszor láttam már a Hamletet, erős középmezőnyös volt ez a feldolgozás. Ha valakit érdekel, íme egy ismertetés az edinburghi előadásról:

http://www.edinburghguide.com/festival/2003/eif/review.shtml?hamlet.

Október 22.

A mai nap két dologról nevezetes: a viharról és arról, hogy az etetőmet végre felfedezték a cinkék! Most jöttem haza a boltból, új szobát barkácsoltam dobozból Harry-nak, s látom ám, hogy ketten szorgoskodnak az etetőn, amit nagy ravaszul a szomszédéktól hozzánk átnyúló tujaágra akasztottam… Egy kékcinke és egy széncinke eszeget most… ahhh… Siker!

A vihar késő éjjel kezdődött, és kb. du. háromig tartott. Eső, nulla és két fokok, majd hajnaltól folyamatosan dörgés-villámlás, csatakos hó, jég, dara…. Egy vihar havat hozott, beterítette a hegyeket, a kocsikat, hogy aztán a következő adag eső már elverje. Aztán jégdara jött, ami miatt le kellett zárni a repteret, az állandó villámlás miatt veszélyes lett volna a gépek feltöltése kerozinnal – így mondták. Egy alkalommal három eladólány – Lisa, Kelly és én – álldogáltunk a boltajtó előtt, hogy jé, milyen fekete az ég, jé, mekkora felhő takarja be a hegyet. Lisa éppen megjegyezte, milyen régen dörgött, amikor –Murphy törvénye - csattanósan levágott tőlünk nem messze az Isten nyila… Sikoltozva, egymást taszigálva rohantunk be a boltba, három kis lökött… Csak este jutott eszembe, hogy én is ugyanúgy sipákoltam, mint ők, de ketten együtt annyi idősek, mint én… Sosem növök én már fel, sosem komolyodom, és ez milyen jó!


Okt. 29.

Tegnap a ritkán nagy erejű napkitörésnek köszönhetően északi fényt lehetett látni Dublinban. Verő szólt, hogy nézd, mutatják a tévében, amatőr csillagász nyilatkozik, mögötte látványosan a fény. Amilyen könnyen lelkendező típus vagyok, rohantam egyből a kertbe, de sehol semmi. Kértem Verőt, menjünk fel a hegyre, de ő elég fáradt és levert volt aznap, nem volt valami lelkes az ötletem hallatán. Inkább vendégünkkel csicseregtünk, Csiperke Pannival, aki rövidke két napra lejött Dublinba, várost nézni. A beszélgetés ideje kellemesen telt, fél éjfél lett, mire ágyba indultunk. Utolsó próbálkozásként még kinéztem a kertbe. Az égen fura halványzöldes fény. Hm, valaki lézerezik a városból, ez jutott eszembe először. Hm, ez a fénycsík milyen széles, és jé, görbül. Hm, és pirosas az egyik vége… ÉS MOZOG! Rohantam ki pólóban a vacogtató hidegbe, s meregettem a szemem – MÉG, MÉG, MÉG! S ott volt, és tényleg, halványabban, nem olyan élénk színekben, mint a National Geographic oldalain, de hát a város fényszennyezése elnyomta, de ott volt az északi fény, az aurora borealis… Istenem… Kirángattam Verőt is, aki megint oda volt ragadva a gép elé, hogy nézd! NÉZD! S álltunk kézen fogva, s néztünk a szinte alig láthatóan mozgó, változó fénycsíkot, amint szélesedett, színesedett, mintha tűz égett volna valahol a csík szélén, olyan visszfényesen pirosas volt az egyik vége… Verő közölte, ő nem akart meghalni úgy, hogy egy ilyet ne lásson, most már ezt is ki lehet pipálni a listán… Próbáltuk lefényképezni, de túl halvány volt. Aztán addig álltam ott, míg már remegtem a hidegtől, az izgalomtól… nagyszerű élmény volt, hálám örök érte. Nem kell drága alaszkai vagy skandináv útra menni, idejött hozzánk, házhoz ez a tünemény. (Milyen találó szó ez, milyen szép magyar szó: tünemény.)

Október 31. Halloween

Ma olyan idő van, hogy az ember legszívesebben bemászna több réteg takaró alá, s ki sem jönne onnan. Medve szeretnék lenni, hosszú téli álomra berendezkedő medve. Még a plusz kilókat sem bánnám. Masszívan esik, mit esik – szakad! Ötperces szünetekkel, megszakítás nélkül már tegnap este óta. A macskadoboz szétázott (de hoztam már frisset a boltból), Harry csak sokadik hívásra volt hajlandó előjönni, enni, akkor is roppant kelletlenül.
Tegnap bevásárlás volt soron, amit elég kellemetlenné tett az eső (megpakolt dobozokkal tolni a kosarat a kocsiig, miközben hallhatóan süvít a szél az ember kapucnija alá…grrrr… De legalább nem kézben-buszon kellett a heti kaját hazacipelni, mint réges-régen!
Elmentünk tegnap orvoshoz, gyorsan akartunk túlesni a dolgon, de nem sikerült. Sok minden kiderült, csak az nem, hogy Leventének mi az a rejtélyes csomó-búbszerűség a rekeszizma alatt. A dokit jobban érdekelte Verő munkája és annak végeredményei (vagyis a számgépes játékok), mint a páciens panasza. Tudom, hogy a kedélyes csevegés hozzátartozik a vizithez, de éppen szűkre volt szabva az időnk, ő pedig csak mondta, mondta, mondta… Végül ultrahangot rendelt, a recepten rosszul írta le a „radiology” szót és a felhívandó telefonszámból hiányzott egy szám, mindez 40 euróért. Á, mindegy, a telefonszámot kiokoskodtam a könyvből, a rossz helyesírásáért pedig piruljon ő. Amúgy kedves doki, sűrűn jár hozzánk le a boltba szendvicsért, és láthatóan nem sok gyakorlata van. Legalábbis tavaly vérvételnél mindkét karomat sikerült összeböködnie, a végén már érezhetően kínban volt, hogy csak nem találja el az eret, én meg kedélyeskedtem, hogy csak nyugodtan, engem nem zavar… aztán úgy néztem ki, mint akit alaposan elvertek … hehe.
Ellenben X-boxot akarna venni, míg a kisfia Playstationt, és erről jó hosszan el tud társalogni a jelek szerint. A Jóisten áldja meg..

Remélhetőleg az özönvíz jellegű esőnek köszönhetően ma csak kevés gyerek fogja járni a környéken, csontváznak, ördögnek és tündérnek öltözve. Mi mindenesetre kihagyjuk az ünnepet, hiába ősi kelta ünnep, ez a „vegyél-vegyél-még-még” őrület, ami itt folyik, elég visszataszító. Meggyújtok pár gyertyát, sütök gesztenyét, slussz. S hamarosan kipróbálom a pecan pie-t (amerikai diós piteféleség). Ugyan ez amerikai süti, de nagyon kíváncsi vagyok, Sheila (szintén piacozó) kedvenc sütije, felcsillanó szemmel mesélte a múltkor, milyen finomat lehet kapni készen az egyik áruházban. Muszáj kipróbálni, de saját magam akarom elkészíteni.

Később:

Nos, eddig kellemesen csalódtam. Csak egy kis szellem csengetett be az elsötétített házunkba, Sandra nyitott ajtót, s zavartan elküldte a kissrácot. (Ő maga a barátját várja, talpig parfümfelhőben – valami kínai horrort fognak megnézni este videóról, már mondtam Verőnek, diszkréten tűnjön el, én tévézni fogok a hálóban. Egyelőre még behozni sem meri – hm, vajon miért ;-) – a házba, rendszeresen kint parkol a kocsi, ott beszélgetnek, s csak sokára hallom, hogy Sandra jön fel a lépcsőn, a kocsi pedig hajt el. Ma nem bírtam ki, rá is kérdeztem, pirulva-nevetgélve mondta, hogy hát igen, a barátja… (Ezeket a kissé pletykás mondatokat azért is írtam, mert nemrég megkérdezték, miért írok olyan keveset a velünk együttlakókról – hát, íme, szerepeljenek ők is itt.)
Az emeleti ablakon kileskelve néztem, hogyan özönlik el a gyerekek az utcát – a legtöbbje csak a kivilágított házakba csöngetett be, a kitartóbbja a sötét házaknál is próbálkozott. Kivétel nélkül szülői kísérettel jöttek-mentek, még egy feltűnően magas szellemet is láttam lámpással, alighanem egy elővigyázatos apa volt. Közben vad petárdázás, tűzijátékozás mindenfelől. Idén legnagyobb megdöbbenésemre a rádióban kérték azokat a tulajdonosokat/lakosokat, akiknek a boltja/háza „olyan környéken van, ahol ez előfordulhat”, hogy tömjék el az ajtóba vágott levélbedobó nyílást, mert számíthatnak rá, hogy „egyesek” megpróbálnak petárdát dobni be az ajtón. S úgy általában, ilyesmire lehet számítani, tessék figyelmesnek lenni stb. Na, hiszen. Az előbb kimentem a kertbe, Harry csendben kucorgott az új dobozában, közben a környékbeli kertekből szálltak fel a durranva, füstölve ég felé törő rakéták… Halloween…


Következő írás